Eklerki z kremem budyniowym

Z kremem « poprzedni | następny »
Reniz - autor przepisu Eklerki z kremem budyniowym offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2069
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Eklerki z kremem budyniowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Eklerki z kremem budyniowym są rewelacyjne.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Eklerki z kremem budyniowym - SKŁADNIKI:

  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl wody
  • 12,5 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • spirytus
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania

Eklerki z kremem budyniowym - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto Do rondla wlać wodę, dodać masło, zagotować. Następnie wsypać mąkę i ciągle mieszając gotować do momentu aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Zdjąć z palnika, ostudzić. Do zimnego ciasta ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne ciasteczka . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 190-200 stopni. Krem waniliowy 2/3 szklanki zimnego mleka, wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować, wlać mleko mąką i żółtkami, mieszając gotować przez kilka minut, ostudzić. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Zimne eklerki przekroić wzdłuż na połowę, przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem.



Komentarze do Eklerki z kremem budyniowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Deser z geranium i owocami Orzeszki z masą kawową -masa Eklerki z kremem budyniowym
Herbatniki z pistacjowo-czekoladowym kremem Pyszne ptysie z kremem Brioche z kremem patissiere
Omlet z bitą śmietaną Ciasteczka bałwanki Mocno czekoladowe cupcake
Babeczki z kremem budyniowym orzechami i czekoladą Włoskie Frittele di Carnevale Ciasteczka z masą miodowo mleczną
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane