Eklerki z kremem budyniowym

Z kremem « poprzedni | następny »
Reniz

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2806
zdjęcia: 1 z 5
Eklerki z kremem budyniowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Eklerki z kremem budyniowym są rewelacyjne.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Eklerki z kremem budyniowym - SKŁADNIKI:

  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl wody
  • 12,5 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • spirytus
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania

Eklerki z kremem budyniowym - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto Do rondla wlać wodę, dodać masło, zagotować. Następnie wsypać mąkę i ciągle mieszając gotować do momentu aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Zdjąć z palnika, ostudzić. Do zimnego ciasta ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne ciasteczka . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 190-200 stopni. Krem waniliowy 2/3 szklanki zimnego mleka, wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować, wlać mleko mąką i żółtkami, mieszając gotować przez kilka minut, ostudzić. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Zimne eklerki przekroić wzdłuż na połowę, przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Eklerki z kremem budyniowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Ciasteczka – jajeczka Orzeszki z masą z orzechów włoskich Ciastka grzybki
Kruche babeczki z kremem kajmakowym Babeczki z buraczanym kremem Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową
Odchudzone kremówki kokosowe Budyniowe ptysie Rurki z bitą śmietaną
Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym Eklerki z kremem budyniowym i polewą Markizy z galaretką i truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane