Eklerki z kremem budyniowym

Z kremem « poprzedni | następny »
Reniz - Przepis na: Eklerki z kremem budyniowym offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2176
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Eklerki z kremem budyniowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Eklerki z kremem budyniowym są rewelacyjne.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Eklerki z kremem budyniowym - SKŁADNIKI:

  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl wody
  • 12,5 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • spirytus
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania

Eklerki z kremem budyniowym - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto Do rondla wlać wodę, dodać masło, zagotować. Następnie wsypać mąkę i ciągle mieszając gotować do momentu aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Zdjąć z palnika, ostudzić. Do zimnego ciasta ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne ciasteczka . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 190-200 stopni. Krem waniliowy 2/3 szklanki zimnego mleka, wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować, wlać mleko mąką i żółtkami, mieszając gotować przez kilka minut, ostudzić. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Zimne eklerki przekroić wzdłuż na połowę, przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Eklerki z kremem budyniowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Tartaletki z musem malinowym Bueno wafelki w rumowej polewie Babeczki z musem i malinami
Domowe wafelki bueno Orzechowo śliwkowe tartaletki  Ciasteczka a'la Oreo
Malutkie ptysie Mini eklerki z bitą śmietaną Rurki z pomarańczową nutką
Ciasteczka biszkoptowe z brzoskwiniami Makowe babeczki z adwokatowym kremem Ciasteczka kokosowe z lemon curd

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane