Eklerki z kremem budyniowym

Z kremem « poprzedni | następny »
Reniz

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2837
zdjęcia: 1 z 5
Eklerki z kremem budyniowym
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Eklerki z kremem budyniowym są rewelacyjne.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Eklerki z kremem budyniowym - SKŁADNIKI:

  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl wody
  • 12,5 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • spirytus
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania

Eklerki z kremem budyniowym - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto Do rondla wlać wodę, dodać masło, zagotować. Następnie wsypać mąkę i ciągle mieszając gotować do momentu aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Zdjąć z palnika, ostudzić. Do zimnego ciasta ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne ciasteczka . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 190-200 stopni. Krem waniliowy 2/3 szklanki zimnego mleka, wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować, wlać mleko mąką i żółtkami, mieszając gotować przez kilka minut, ostudzić. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Zimne eklerki przekroić wzdłuż na połowę, przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Eklerki z kremem budyniowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Rurki ze śmietaną i serem mascarpone Orzechowe koszyczki wielkanocne Ptysie z bitą śmietaną
Ptysie z czekoladową śmietaną Dwuwarstwowe kremówki Ptysie z kremem budyniowym
Kruche babeczki z budyniem i owocami Markizy a'la oreo Ciasteczka – jajeczka
Orzeszki z masą z orzechów włoskich Ciastka grzybki Kruche babeczki z kremem kajmakowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane