Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Eklerki z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Eklerki z kremem budyniowym są rewelacyjne.

Eklerki z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Eklerki z kremem budyniowym

 

  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl wody
  • 12,5 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • spirytus
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Eklerki z kremem budyniowym
Ciasto Do rondla wlać wodę, dodać masło, zagotować. Następnie wsypać mąkę i ciągle mieszając gotować do momentu aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Zdjąć z palnika, ostudzić. Do zimnego ciasta ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne ciasteczka . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 190-200 stopni. Krem waniliowy 2/3 szklanki zimnego mleka, wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować, wlać mleko mąką i żółtkami, mieszając gotować przez kilka minut, ostudzić. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Zimne eklerki przekroić wzdłuż na połowę, przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem.
Eklerki z kremem budyniowym
Do gotującej się wody z masłem wsypać mąkę i gotować ciągle mieszając
Eklerki z kremem budyniowym
Do zimnego ciasta dodawać całe jajka i ucierać
Eklerki z kremem budyniowym
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasteczka
Eklerki z kremem budyniowym
Z masła i ugotowanego budyniu utrzeć puszysty krem

Tagi:

jajko jajka