VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 622]

Eklerki z kremem czekoladowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie, rozpływające się w ustach, z posmakiem orzechów eklerki z kremem czekoladowym. Gwarantuję na jednym się nie skończy.

Eklerki z kremem czekoladowym

Składniki:

Eklerki z kremem czekoladowym

 

 

  • Krem czekoladowy:

 

 

  • Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej z orzechami
  • 2 łyżki masy orzechowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mleka

 

  • Dodatkowo:
  • 5 łyżek masy orzechowej

Sposób przygotowania:

Eklerki z kremem czekoladowym
Ciasto parzone: W garnku zagotowujemy wodę z margaryna oraz szczyptą soli. Gdy wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Delikatnie studzimy.

Do masy wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kształt eklerków.

Gdy nie mamy szprycy cukierniczej możemy też ciasto rozprowadzić za pomocą łyżki. Z podanej porcji wyszło mi 10 eklerków (po złożeniu 5). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20 minut.

Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz kakao.

Gdy mleko wrze dolewamy masę z kakao. Mieszamy do momentu powstania budyniu. Garnek okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie wbijamy kolejno jajka i miksujemy na gładki krem.

Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masą orzechową. Dodajemy masło i mleko. Mieszamy aż polewa będzie lejąca.

Złożenie eklerków: Spód eklerka smarujemy jedną łyżką masy orzechowej. Następnie rozprowadzamy po całości krem czekoladowy. Przykrywamy drugim eklerkiem.

Górę oblewamy polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce. 

Tagi:

ciastka