Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ekspresowa przystawka z ciasta filo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przystawka z ciasta filo to pomysł na szybkie przygotowanie smacznej przekąski na zimno lub na ciepło.

Ekspresowa przystawka z ciasta filo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowa przystawka z ciasta filo

 

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 2 łyżki oliwy
  • 24 plasterki polędwicy sopockiej
  • 12 oliwek z papryką
  • 10 dag sera mozzarella
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 0,5 papryki marynowanej czerwonej
  • 0,5 papryki marynowanej zielonej
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

Ekspresowa przystawka z ciasta filo
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto wyjąc z papieru, pokroić na kwadraty o wymiarze 11/11 cm, delikatnie posmarować oliwą ( z opakowania 300 g ciasta filo wychodzi 24 koszyczki ).

Ułożyć po 4 arkusze przesuwając o kilka stopni, oprószyć białym pieprzem. Włożyć do przygotowanych papilotek, ułożyć po plasterku wędliny, kawałku papryki, sera mozzarella, oliwki i cebuli.

Wstawić na około 5 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Ekspresowa przystawka z ciasta filo
Ciasto pokroić w kwadraty i ułożyć razem po 4 arkusze..
Ekspresowa przystawka z ciasta filo
Delikatnie wcisnąć do przygotowanych foremek.
Ekspresowa przystawka z ciasta filo
W środek włożyć po cienkim plasterku wędliny.
Ekspresowa przystawka z ciasta filo
Włożyć pozostałe dodatki i włożyć do nagrzanego piekarnika.