zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ekspresowa sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szybka sałatka na przekąskę dla każdego lubiącego zielone warzywa i nie tylko. Mój mąż takie uwielbia i mógłby ciągle jeść, choć jest mięsożercą.

Ekspresowa sałatka

Składniki:

Ekspresowa sałatka

 

  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • kilka gałązek roszponki
  • kilka liści botwinki
  • kilka gałązek mkoperku
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1 duża rzodkiewka
  • 1 mały ogórek małosolny
  • kilka plastrów kiełbasy golonkowej
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • czarny sezam do posypania
  • złoty len do posypania

 

  • sos :
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ekspresowa sałatka
Wszystkie liście umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu lub w misce. Składniki sosu wymieszać, najlepiej w małym słoiczku. Na liściach ułożyć dekoracyjnie plasterki rzodkiewki, ogórka, sera, pokrojone na ćwiartki jajko. Sałatkę polać przygotowanym sosem i posypać ziarnami czarnego sezamu i złotego lnu. Podawać chwilę po przygotowaniu.