pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Ekspresowa szarlotka owsiana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Idealna szarlotka dla niespodziewanych gości

Ekspresowa szarlotka owsiana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowa szarlotka owsiana

 

  • Na blaszkę o średnicy 20-22 cm.
  • 4-5 jabłek
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu (dałam przyprawy do piernika)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło

Sposób przygotowania:

Ekspresowa szarlotka owsiana
Jabłka umyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę i poddusić w odrobinie wody. Kiedy będą miękkie dodać cukier waniliowy i przyprawę. Płatki i mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia. Foremkę wysmarować masłem. Na dno wyłożyć warstwę płatków z mąką, następnie jabłka itd. ostatnią warstwą powinny być płatki. Na samą górę położyć kilka piórków masła. Piec w 170 st ok 25 minut.
Ekspresowa szarlotka owsiana
Mąkę wymieszać z płatkami i proszkiem do pieczenia
Ekspresowa szarlotka owsiana
Jabłka poddusić do miękkości i doprawić przyprawą i cukrem waniliowym
Ekspresowa szarlotka owsiana
W blaszce układać warstwy płatki jabłka itd
Ekspresowa szarlotka owsiana
Na wierzch położyć kilka piórek masła i piec 25 minut