jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Ekspresowa zupka soczewicowa.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dodając sos boloński do ugotowanej w bulionie soczewicy - zupkę soczewicową ugotujesz błyskawicznie.

Ekspresowa zupka soczewicowa.

Składniki:

Ekspresowa zupka soczewicowa.

 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 słoik sosu bolońskiego
  • pieprz, sól do smaku
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 4 plasterki sera pleśniowego (np. Lazur)
  • listki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ekspresowa zupka soczewicowa.
Soczewicę moczymy w wodzie przez około 15 minut, po czym zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Trwa to 5-10 minut. Dodajemy gęsty sos boloński, paprykę w proszku, pozostałe przyprawy do smaku. oprowadzamy do zagotowania. Nalewamy do miseczek, posypujemy skruszonym serem i dekorujemy pietruszką.