sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ekspresowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybkie ciasto ze śliwkami w sam raz na jesienne popołudnia. Do jego przygotowania możemy użyć innych owoców.

Ekspresowe ciasto

Składniki:

Ekspresowe ciasto

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowe ciasto
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie łączymy ciasto z pianą z białek. Przelewamy je do tortownicy o średnicy 23cm. Śliwki myjemy, wyciągamy z nich pestki i połówki układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.