zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2262]

Ekspresowe ciasto jabłkowo - daktylowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

To ciasto upiekłam gdy nie miałam nic słodkiego a mężowi zachciało się ciasta. Były suszone daktyle więc wyszlo takie zwykłe ale smaczne ciasto.

Ekspresowe ciasto jabłkowo - daktylowe

Składniki:

Ekspresowe ciasto jabłkowo - daktylowe

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowe ciasto jabłkowo - daktylowe
W robocie umieścić jajko, startą na tarce margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i cukry. Lekko połączyć a potem dodać mleko i wymieszać. Wyjąć ciasto na blat i szybko zagnieść. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2/3 i 1/2. Jej dno wylepić 2/3 ciasta. Resztę ciasta włożyć do woreczka a potem do lodówki na czas przygotowania jabłek. Umyte jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce a potem umieścić w misce. W zależności od daktyli czy mają pestki czy nie odpowiednio je przygotować. Jeśli nie miały to po prostu je pokroić w paseczki a jeśli miały to przekroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki a potem pokroić w paseczki.

Dodać pokrojone daktyle do jabłek, wsypać cynamon i dwie płaskie łyżki bułki tartej i wszystko wymieszać. Ciasto w tortownicy wysypać resztą bułki tartej i wyłożyć przygotowaną masę jabłkowo - daktylową.

Następnie wyjąć schowane do chłodzenia do lodówki ciasto i rwąc je palcami na kawałki rozłożyć na masie. Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach. Upieczone przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.