kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Ekspresowe francuskie cebularze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Jeśli lubicie cebularze to musicie spróbować tych przygotowanych na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na ciepło jak i zimno i można je zrobić w 20 minut.

Ekspresowe francuskie cebularze

Składniki:

Ekspresowe francuskie cebularze

podstawowe

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże czerwone cebule
  • olej do smażenia
  • 15dag żółtego sera
  • sól, czarny pieprz
  • jajko
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Ekspresowe francuskie cebularze
Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia.

Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon.

Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem.

Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia.