ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ekspresowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trochę w przygotowaniu przypominają kruche ciasteczka ale dzięki dodaniu miodu i przyprawy do piernika uzyskujemy smak pierniczków.

Ekspresowe pierniczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ekspresowe pierniczki

 

  • pół kostki dobrego masła zimnego
  • pół szklanki cukru (ja dałam brązowy)
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko

 

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowe pierniczki
Składniki ciasta szybko zagniatamy (tak jak kruche ciasto). Może się troszkę kleić z uwagi na dodatek miodu więc warto mieć trochę więcej mąki do podsypywania. Tego ciasta nie chłodzimy jak kruchego tylko od razu dzielimy na porcje i wałkujemy a potem wycinamy foremkami. Pieczemy w 180 stopniach od 10 -12 minut. Po wystudzeniu lukrujemy wg. uznania. Ja używałam kolorowych lukrów i posypki.
Ekspresowe pierniczki
Składniki ciasta zagniatamy, wałkujemy, wycinamy i pieczemy ok 10 min. w 180 stopniach