monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ekstrakt cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super dodatek do wypieków zamiast sztucznych olejków,zapraszam:)

Ekstrakt cytrynowy

Składniki:

Ekstrakt cytrynowy

 

  • skórka z 1 cytryny
  • 125 ml wódka
  • 125 ml przygotowanej letniej wody

Sposób przygotowania:

Ekstrakt cytrynowy
Cytrynę umyć,sparzyć i osuszyć. Zdjąć skórkę bez białej podskórki. Ja użyłam obieraczki do warzyw. Pokroić w małą kostkę. W dużej szklance wymieszać wódkę z wodą. Cytrynkę przełożyć do butelki lub słoiczka zalać mieszaniną wody i wódki,wstrząsnąć i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce ( nie do lodówki). Zostawić na około 2 miesiące,co jakiś czas wstrząsając butelką. Po tym czasie przełożyć do lodówki. Można przechowywać około `1 roku w lodówce. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki