madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Eleganckie kubeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kubeczki są pracochłonne, ale warto zrobić je na specjalne okazje.

Eleganckie kubeczki

Składniki:

Eleganckie kubeczki

 

  • 4 udka z kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy w puszce,
  • 4 marchewki,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 100 g natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Eleganckie kubeczki
Udka z kurczaka dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Do udek z kurczaka wkładamy obrane i umyte marchewki i całość gotujemy do miękkości mięsa i marchwi. Jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu natomiast obieramy je i kroimy w plasterki lub półplasterki. Ugotowane udka studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości. Marchewki kroimy w kostkę. Bulion pozostały z gotowania mięsa doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodajemy żelatynę w proporcji podanej na opakowaniu. Odstawiamy, aby bulion przestygł. Groszek oraz kukurydzę konserwową osączamy z zalewy na sicie. Przygotowujemy plastikowe kubeczki. Do każdego kubeczka wlewamy odrobinę bulionu z żelatyną. Kubeczki wstawiamy dosłownie na kilka minut do zamrażali, aby galareta dobrze stężała. Następnie do każdego kubeczka wkładamy po plasterku jajka oraz niewielką ilość groszku, zalewamy galaretą i ponownie wstawiamy na kilka minut do lodówki. Kolejnym krokiem jest włożenie warstwy mięsa, które również zalewamy bulionem i ponownie wstawiamy do zamrażalki. Następnie wykładamy warstwę kukurydzy, zalewamy galaretą, wstawiamy do zamrażalki. Ostatnią warstwą jest warstwa zrobiona z marchewki, którą również zalewamy galaretą. Napełnione kubeczki wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby całość ładnie stężała. Po tym czasie wyjmujemy zastygnięte "kubeczki" z kubeczków plastikowych i dowolnie dekorujemy na półmisku.