EmiP

EmiP

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Empanadas - nadziewany pierożek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Empanadas – pierożek nadziewany najczęściej mięsnym farszem z warzywami. Smażone na głębokim oleju lub pieczony na blasze. Bardzo fajna przękoska na spotkania ze znajomymi.

Empanadas - nadziewany pierożek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Empanadas - nadziewany pierożek

 

  • Farsz:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • pęczek natki
  • 1 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki papryczki chili w płatkach
  • odrobina soku z limonki
  • olej, odrobina magii
  • 1 papryczka peperoni
  • 2 żółtka
  • kukurydza
  • czerwona fasola
  • mrożone warzywa Z Horteksu na patelnię orientalne, z bazylią i tymiankiem oraz meksykańskie

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki + do podsypywania przy wałkowaniu
  • 1 małe jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

 

 

Sposób przygotowania:

Empanadas - nadziewany pierożek
Farsz: Posiekaną cebulę zeszklić na oleju,dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, sól, chili, sok z limonki, paprykę ostrą, pare kropel magii. Dołożyć mięso kukurydzę i fasolę i smażyć 10 minut. Na osobnej patelni smażymy mrożone warzywa do miękkości doprawione solą i pieprzem. Gotowe warzywa przekładamy na deskę i kroimy(żeby nie było dużych kawałków) i dodajemy do mięsa. Jeśli czegoś jeszcze w smaku brakuje do przyprawiamy. Na końcu smażenia dodajemy jajko,2 żółtka,śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki mieszamy i farsz gotowy. Ciasto: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajko, sól, powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wałkujemy je na dość cienko i wycinamy krążki. Na wycięte krążki nakładamy farsz. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie smażenia. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki. Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione. Gotowe Empanados podajemy z sosem chili i zimnym sokiem pomaranczowym z Horteksu, który dodkonale niweluje pikantność potrawy.
Empanadas - nadziewany pierożek
Składniki
Empanadas - nadziewany pierożek
Farsz
Empanadas - nadziewany pierożek
Zlepione Empanadas