izaM

izaM

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Empanadas- pierożki z mięsnym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Empanadas to pierożki popularne w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie i Chile. Do ich zrobienia wykorzystujemy ciasto podobne do francuskiego lub pierogowego . Nadziewane są mięsnym farszem z warzywami, mogą być pieczone lub smażone

Empanadas- pierożki z mięsnym nadzieniem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Empanadas- pierożki z mięsnym nadzieniem

 

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 200g kremowego serka twarogowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • Na farsz:
  • 300g mięsa mielonego (dowolnego)
  • Mieszanka meksykańska Hortex
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych lub 1 duży
  • garść rodzynek
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, pół łyżeczki chili
  • Dodatkowo:
  • żółtko + łyżka wody
  • sezam

Sposób przygotowania:

Empanadas- pierożki z mięsnym nadzieniem
Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w ciasto, powinno być gładkie i ładnie odchodzić od stolnicy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (u mnie schładzało się całą noc). Farsz: cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy i smażymy kilka minut. Mięso najlepiej ugniatać widelcem, aby pozbyć się dużych grudek. Następnie dodajemy pomidorki, lekko posiekane rodzynki i przyprawy. Na osobnej patelni przygotowujemy Mieszankę meksykańską Hortex. Mieszamy i całość dusimy, aż woda z warzyw odparuje. Farsz nie może być mokry. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkowujemy jak na pierogi, wykrawamy koła o średnicy około 14 cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z wodą, obsypujemy ziarnami sezamu. Pierożki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno SMACZNEGO!
Empanadas- pierożki z mięsnym nadzieniem
Empanadas- pierożki z mięsnym nadzieniem
Empanadas- pierożki z mięsnym nadzieniem
Wersja z tuńczykiem