WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Empanadas wegetariańskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inna wersja chrupiących, pieczonych pierożków. Tym razem z nadzieniem warzywnym, z fasolą, kukurydzą, papryką i cebulą.

Empanadas wegetariańskie

Składniki:

Empanadas wegetariańskie

Ciasto

Nadzienie

  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1/3 szkl oleju
  • sól i pieprz
  • ostra i słodka papryka

Sposób przygotowania:

Empanadas wegetariańskie
Mąkę z masłem, szczyptą soli, jajkiem roztrzepanym z wodą i octem zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki.

Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną drobno paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy i studzimy. Odsączoną z zalewy fasolę blendujemy na niezbyt gładką masę. Dodajemy warzywa z patelni razem z olejem oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nadziewamy warzywnym farszem.

Zlepiamy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

W temp. 180 stopni pieczemy kilka minut, do zarumienienia.