Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Empanady polsko-meksykańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chociaż to meksykańskie danie oryginalnie zawiera tylko banany, ja do bananów dodałam nasze polskie jabłka... i również było pysznie.

Empanady polsko-meksykańskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Empanady polsko-meksykańskie

 

 

Sposób przygotowania:

Empanady polsko-meksykańskie
Masło roztopić, ostudzić. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty (moje miały ok. 5 cm/5 cm), posmarować masłem. Banana i jabłko pokroić w drobna kostkę, dodać cukier i skropić sokiem z cytryny. Kolejno dodać pokruszoną drobno czekoladę, wymieszać. Na środek nakładać trochę farszu, zakładając i zlepiając rogi i brzegi, tak aby powstały trójkąty. Posypać je pudrem i cynamonem. Piec przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Empanady polsko-meksykańskie
Etap 1 Banana i jabłko pokroić w kostkę.
Empanady polsko-meksykańskie
Etap 2 Kolejno dodać pokruszoną czekoladę gorzką
Empanady polsko-meksykańskie
Etap 3 Kwadraty ciasto posmarować masłem.
Empanady polsko-meksykańskie
Etap 4 Nakładać farsz i sklejać boki, aby powstały trójkąty.