Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Empanady z bananem i miodem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Empanady z bananem i miodem z kuchni meksykańskiej. Bardzo proste w wykonaniu i smaczne małe co nieco.

Empanady z bananem i miodem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Empanady z bananem i miodem

 

  • Ciasto francuskie (arkusz) - 2 sztuki
  • miód - 10 łyżeczek
  • banan - 1 sztuka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • cynamon - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Empanady z bananem i miodem
Zainspirował mnie przepis z książki "Kuchnia meksykańska" Marleny Spieler. W oryginalnym przepisie do banana dodano czekoladę, ja pominęłam ten krok zastępując miodem. Empanady w oryginalnej wersji robione są z ciasta filo, u nas trudno je dostać, więc wspomagam się ciastem francuskim. Na początku dobrze jest nagrzać piekarnik do 190*C. Ciasto w poprzek kroimy w paski (u mnie szerokość dłoni) Wyszło mi 5 pasów z jednego arkusza. Banany kroimy w plasterki ( w oryginalnym przepisie proponują w kostkę) możemy skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, ja tego nie zrobiłam;) Nakładamy kilka plasterków na dól paska, dodajemy łyżeczkę miodu i zawijamy dolny prawy róg łącząc z końcem paska po lewej stronie (foto1) Następnie powstały trójkąt zawijamy do góry i znowu z lewej do prawej. Tak do końca paska. Obsypujemy cynamonem. Papier do pieczenia nakładamy na blachę, empanady na papier i pieczemy 25 minut w 190*C z trybem termoobieg. Po wyciągnięciu obsypujemy dodatkowo cukrem pudrem.Podajemy gorące.
Empanady z bananem i miodem
Foto1
Empanady z bananem i miodem
ciastka tuż przed zamknięciem piekarnika

Tagi:

ciasto