wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Esencjonalna zupa rybna

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo aromatyczna i esencjonalna zupa rybna - danie na specjalne okazje.Trochę z nią zachodu bo najpierw trzeba ugotować wywar rybny ( na głowach i kręgosłupach) a dopiero potem na jego bazie ugotować zupę ale efekt końcowy wart jest włożonej pracy.

Esencjonalna zupa rybna

Składniki:

Esencjonalna zupa rybna

Wywar rybny

  • 2 kg rybnych kręgosłupów i głów
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego

Zupa

  • 3 marchewki,
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 pory
  • 1 kg ryb (najlepiej filety) jak łosoś czy dorsz, pokrojonych w kostkę
  • 250 g krewetek
  • można też dodać małże
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Esencjonalna zupa rybna
Kręgosłupy i głowy umyć, jeżeli zostały skrzela to należy je wyciąć inaczej wywar będzie gorzki. Umieścić w garnku. Dodać obrane marchewki i pietruszkę, pora i seler naciowy oraz natkę. Wszystko zalać wodą ( ok 2 litry) i gotować ok godziny na wolnym ogniu. Wywar przecedzić na sitku wyłożonym gazę.

Umieścić wywar w garnku i dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchewki, pora, seler naciowy. Gotować aż warzywa zmiękną (ok 20-30 minut), następnie dodać ryby i krewetki, a po 5 minutach pokrojone pomidory i przecier.

Gotować kolejne 10 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i posiekany koperek.

Można podawać z czosnkowymi grzankami.