SUPERPRZEPIS

Eskalopki w sosie Marsala

  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Eskalopki w sosie Marsala Więcej zdjęć (5)

Smaczne ,aromatyczne danie mięsne , łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki:

Eskalopki w sosie Marsala

 

  • 3 cienkie plastry mięsa /drobiowe lub wieprzowe,a najlepiej cielęcina/
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok 1 łyżki gęstego octu balsamicznego
  • ½ szklanki wytrawnego wina Marsala
  • ½ szklanki bulionu/użyłam warzywnego/
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz niewielka ilość mąki

 

 

Sposób przygotowania:

Eskalopki w sosie Marsala
Umyte, osuszone płaty mięsa delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem, obtoczyć z obu stron mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu / oliwa z masłem /. Obie strony mięsa powinny być ładnie przyrumienione.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do podsmażonego mięsa wlać wino. Gotować chwilę na mocnym ogniu do odparowania alkoholu. Zmniejszyć ogień, dodać bulion ,ocet balsamiczny i chwilkę podgotować, przekładając mięso na obie strony. Sos powinien w tym czasie lekko zgęstnieć /taki właśnie lubię/, ale jeśli ktoś woli sos bardziej zawiesisty można zagęścić go odrobiną mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.
Eskalopki w sosie Marsala
Mięso rozbić,obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu
Eskalopki w sosie Marsala
Obie strony mięsa powinny być ładnie przyrumienione
Eskalopki w sosie Marsala
Na patelnię z mięsem wlać wino,bulion i ocet balsamiczny
Eskalopki w sosie Marsala
Eskalopki gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu

Tagi:

marsala mięso