malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Eskalopki w ziołowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie eskalopki możemy podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubionymi surówkami. Są bardzo lekkie i smaczne

Eskalopki w ziołowym sosie

Składniki:

Eskalopki w ziołowym sosie

 

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • pęczek szczypioru,
  • mały pęczek kopru,
  • mały pęczek pietruszki,
  • łyżka suszonej bazylii
  • szklanka śmietany 18 %
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Eskalopki w ziołowym sosie
Pierś kroimy na nieduże podłużne części, obsypujemy solą pieprzem, obsmażamy chwilę z jednej i drugiej strony. Koper, pietruszkę, szczypior siekamy. Do rondla wlewamy bulion, rozgrzewamy, wkładamy mięso, i gotujemy na małym ogniu 10 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz zioła razem z bazylią, wciskamy sok z cytryny. Dusimy 30 min.