p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

SUPERPRZEPIS

Espetos de frutos do mar

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne szaszłyki z łososia, krewetek i tuńczyka.

Espetos de frutos do mar Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Espetos de frutos do mar

 

  • filet ze świeżego tuńczyka - 250 g
  • filet ze świeżego łososia - 250 g
  • krewetki - 10 szt
  • 1 op. marynaty do ryb Knorr z cytryną i koperkiem
  • pomidor malinowy - 500 gramów
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • cebulka - 10 sztuk
  • liście kolendry
  • cytryna do dekoracji
  • 10 patyczków do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Espetos de frutos do mar
Kolendrę siekamy (zostawiamy 10 listków do dekoracji) i łączymy z oliwą z oliwek, marynatą Knorr do ryb i sokiem z połowy cytryny. Marynatę dzielimy na dwie części. Łososia i tuńczyka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm na 2 cm. Tak przygotowaną rybę włożyć do części marynaty wraz z krewetkami mieszamy, a następnie odstawiamy na około 30 minut. Cebulkę parzymy w gotującej się wodzie, obieramy i kroimy na pół. Na zmoczony w wodzie patyk grillowy nadziewamy kawałek łososia, pomidor, krewetkę, cebulkę tuńczyka.Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej z obu stron po 5 minut, następnie opiekamy w piekarniku 15 minut układamy w odpowiednich naczyniach i polewamy łyżką pozostałej marynaty z oliwą, dekorujemy listkiem kolendry i dodajemy kawałeczek cytryny do ewentualnego doprawienia.
Espetos de frutos do mar
Kolendrę siekamy (zostawiamy 10 listków do dekoracji) i łączymy z oliwą z oliwek, marynatą Knorr do ryb i sokiem z połowy cytryny
Espetos de frutos do mar
Na zmoczony w wodzie patyk grillowy nadziewamy kawałek łososia, pomidor, krewetkę, cebulkę tuńczyka
Espetos de frutos do mar
po obsmażeniu na patelni grillowej musimy opiec w piekarniku 15 minut