SUPERPRZEPIS

Eton mess z malinami, jeżynami i czekoladą

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Eton mess z malinami, jeżynami i czekoladą

Smaczny deser z owocami, bezami i drobinkami czekolady. W sam raz dla niezapowiedzianych gości, bo robi się go naprawdę szybko. Osłodzony głównie przez bezy, więc miękkie, kwaskowate maliny i jeżyny sprawdzają się tutaj rewelacyjnie.

Składniki:

Eton mess z malinami, jeżynami i czekoladą

 

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g bez
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • maliny
  • jeżyny
  • ciasteczka

Sposób przygotowania:

Eton mess z malinami, jeżynami i czekoladą

ETAP 1:

Eton mess z malinami, jeżynami i czekoladą
Dobrze wysuszone bezy pokruszyć w palcach na kawałki.

Dobrze wysuszone bezy, takie bez piankowatej części w środku, rozkruszyć na niezbyt drobne kawałki.

Czekoladę zetrzeć na tarce.

ETAP 2:

Eton mess z malinami, jeżynami i czekoladą
Do ubitej śmietanki dodać czekoladę i bezy.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wsypać czekoladę i pokruszone bezy.

ETAP 3:

Eton mess z malinami, jeżynami i czekoladą
Kremówkę wymieszać łyżką z czekoladą i bezami.

Wymieszać i nakładać do pucharków naprzemiennie ze świeżymi owocami. Maliny przed nałożeniem można trochę rozgnieść.

Wierzch udekorować ciasteczkami typu oreo, jeżynami, malinami i listkami mięty. Smacznego :)


Tagi:

owoce deser