Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Fajitas z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne i lekkie danie obiadowe na upalne dni.

Fajitas z kurczakiem

Składniki:

Fajitas z kurczakiem

 

  • tortille pszenne - 6 (jedno opakowanie)
  • filet z kurczaka - 2 pojedyncze
  • czosnek - 1 ząbek
  • oregano - 1 łyżeczka
  • sól morska - 1 łyżeczka
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sok z limonki - z 1/2 do mięsa i z 1/2 do awokado
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka do mięsa i 2-3 łyżki do smażenia
  • cebula - 1 duża
  • papryka czerwona - 1 średnia
  • papryka żółta - 1 średnia
  • awokado - 1 sztuka
  • sałata lodowa - kilka liści
  • śmietana 18%

Sposób przygotowania:

Fajitas z kurczakiem
Około 1-2 godziny przed przygotowaniem dania marynujemy kurczaka. Najpierw myjemy go i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miseczki i posypujemy oregano, solą morską i cukrem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki i oliwę z oliwek, wszystko razem mieszamy i odkładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy kurczaka z lodówki. Awokado myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy cebulkę kilka minut. Myjemy i kroimy paprykę w kostkę, dodajemy do cebulki i podsmażamy do miękkości. Zdejmujemy z patelni i smażymy na niej mięso. Gdy będzie białe, dodajemy paprykę z cebulą i wszystko jeszcze razem chwilę podsmażamy.Myjemy sałatę lodową, obrywamy kilka liści. Wyciągamy z lodówki śmietanę. Podgrzewamy placki tortilli w mikrofali/piecu/na suchej patelni. Na plackach układamy sałatę, kurczaka z papryką i cebulą, awokado, polewamy śmietaną, zawijamy.