mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Falafel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Falafel to oryginalny, wegetariański przysmak pochodzący z krajów arabskich. Tradycyjnie, przygotowywany jest z ziaren cieciorki :)

Falafel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Falafel

 

  • 80 dag cieciorki
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 gałązki kolendry
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 50 dag tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

Falafel
Ugotowaną cieciorkę miksuję na gładką papkę. Zamiast surowej cieciorki, którą trzeba ugotować, można użyć gotowej cieciorki z puszki. Siekam drobno czosnek, jedną cebulę i posiekane zioła. Dodaję zmiksowaną cieciorkę, surowe żółtko i bułkę tartą. Przyprawiam do smaku. Formuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego i smażę w głębokim tłuszczu. Pozostałe cebule kroję w krążki lub drobną kostkę, posypuję falafel. Falafel podaję z ulubioną surówką.
Falafel
Ugotowaną cieciorkę miksuję blenderem na gładką masę
Falafel
Do masy dodaję posiekaną cebulę, zioła, żółtko, bułkę tartą i przyprawy
Falafel
Z masy lepię równe kulki wielkości małego orzecha włoskiego
Falafel
Falafel smażę na głębokim rozgrzanym oleju na złoto

Tagi:

falafel tarta