Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Falafele - kotleciki z ciecierzycy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Falafel to rodzaj kotlecików popularnych w kuchni arabskiej. Jego głównym składnikiem jest modna w ostatnim czasie ciecierzyca.

Falafele - kotleciki z ciecierzycy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Falafele - kotleciki z ciecierzycy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Falafele - kotleciki z ciecierzycy
Ciecierzycą zalałam zimną wodą i zostawiłam na całą noc do namoczenia. Po tym czasie zmieniłam wodę na czystą, a ciecierzycę ugotowałam do miękkości. Cebulę drobno pokroiłam, zeszkliłam ją w niewielkiej ilości oleju. Płatki owsiane zmiksowałam na mąkę - przyda się później do zagęszczenia masy. Ugotowaną ostudzoną ciecierzycę po odcedzeniu zmiksowałam razem z cebulą. Nie musi to być idealnie gładka masa. Dodałam do niej trochę mąki owsianej, drobno posiekany czosnek i pietruszkę. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, papryczką i szczyptą curry. Formowałam z masy małe kotleciki mieszczące się w dłoni. Po obtoczeniu w bułce (lub bułce i mące owsianej) smażyłam je jak zwyczajne "mielone".
Falafele - kotleciki z ciecierzycy
Ciecierzyca przed gotowaniem potrzebuje kilku godzin moczenia