reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Fale Dunaju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trochę przy nim jest zabawy, ale warto- wilgotne, puszyste i raczej mało słodkie, można zjeść o jeden kawałek więcej.

Fale Dunaju

Składniki:

Fale Dunaju

 

 

  • 5 dużych jaj

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa:

 

  • 2 budynie kolorowe ( bez cukru)

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

 

  • Polewa75g cukru

 

 

 

  • 1 kopiata łyżka kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju
Białka ubijamy na sztywno. Miękką palmę ucieramy z żółtkami i stopniowo dodajemy cukier, mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy połowę piany z białek i kakao, do drugiej tylko pianę- delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wykładamy białą masę, na nią delikatnie masę kakaową. W ciasto wbijamy plasterki jabłka ( na stojąco). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. ( koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem)Gotujemy budyń- dwa ale w zmniejszonej ilości mleka. Miękkie masło rozrabiamy z cukrem i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę wykładamy na zimne ciasto. Składniki na polewę zagotowujemy i studzimy- zimną wylewamy na masę. Ciasto wkładamy do lodówki minimum na 3 godziny.