jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Fale Dunaju

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kakaowe ciasto z wiśniami, pokryte kremem budyniowym i czekoladową polewą:)

Fale Dunaju

Składniki:

Fale Dunaju

 

  • CIASTO
  • ¾ szklanki wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

  • KREM
  • 1 masło
  • 1 budyń
  • ½ l mleka
  • ½ szklanki cukru kryształu

 

 

  • POLEWA
  • 1 mleczna czekolada
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju
Jaja ubić z cukrem i olejem, a następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej połowy dodać kakao, a do drugiej mąkę ziemniaczaną. Na wysmarowaną i obsypaną kaszą manną formę wyłożyć najpierw jasne ciasto, później ciemne, a na koniec rozłożyć wiśnie.

Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto przestudzić.

Zrobić krem. Budyń ugotować na