suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Fale dunaju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Znakomite ciasto na co dzień jak i od święta.

Fale dunaju

Składniki:

Fale dunaju

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny;
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 6 jaj;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • owoce kompotu.
  • Masa:
  • 1 kostka masła;
  • 1/2 litra mleka;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 galaretka;
  • 1 budyń.
  • Polewa:
  • 15 dag margaryny;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2 łyżki wody;
  • 3 łyżki kakao;

 

Sposób przygotowania:

Fale dunaju
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i po jednym całym jajku cały czas mieszając, na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części: jedną białą przełożyć na blachę, drugą część ciasta zabarwić kakaem i położyć na białe ciasto i rozsmarować, na wierzch poukładać owoce i upiec w tem 180oC przez ok 40 min. Masa: Masło utrzeć z cukrem, dodać ugotowany i ostudzony budyń. Na koniec wlać tężejącą galaretkę i wszystko wymieszać. Gotową masę położyć na upieczony placek i polać polewą czekoladową: podane składniki gotować 3-5 minut, ostudzoną i lekko tężejącą posmarować placek.