Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Fale dunaju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobre ciasto piekłam polecam.

Fale dunaju

Składniki:

Fale dunaju

 

  • 30 dag mąka krupczatka
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 margaryna
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • jabłka lub gruszki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 /2 litra mleka
  • Polewa na ciasto:
  • 1/2 margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Fale dunaju
W makutrze utrzeć margarynę z cukrem do białości. Dodać po jednym żółtku i dalej ucierać. Ubić białka na sztywno i połączyć z powstałą masą. Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Białą wlać na wysmarowaną blachę, a do drugiej części dodać kakao i i łyżkę ubitego białka, wylać na ciasto na wierzch, ułożyć pokrojone w ćwiartki gruszki lub jabłka.
Masa: Ugotować budyń z cukrem, utrzeć margarynę i dodawać po trochu zimnego budyniu., uciekając razem. Masę ułożyć na zimne ciasto na masę dać polewę.