pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Fale Dunaju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Znane i bardzo lubiane ciasto. Najlepiej smakuje ze śliwkami lub jabłkami.

Fale Dunaju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale Dunaju

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru + trochę cukru do obtoczenia owoców
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • około 1 kg śliwek lub 6-8 jabłek pokrojonych na ósemki
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • Do dekoracji polewa:
  • tabliczka czekolady (deserowej, gorzkiej, białej ) lub opakowanie polewy czekoladowej

 

 

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju
Najpierw przygotować owoce: - śliwki umyć, rozkroić i wypestkować- jabłka umyć, obrać i pokroić na ósemki.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po żółtku. Do utartej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, a następnie ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać składniki. Na wysmarowaną brytfankę rozsmarować 1/2 ciasta. Do pozostałej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Wymieszać składniki i ciemną część ciasta wyłożyć na jasną. Przygotowane wcześniej śliwki/jabłka obtoczyć w cukrze i układać na cieście. Ciasto piec około 45 minut. Następnie ostudzić. W między czasie przygotować krem. Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem, zdjąć na chwilę z ognia i dodać rozrobione mleko z mąką. Przez chwilę gotować budyń na małym ogniu, ciągle mieszając. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodawać po łyżce lekko ostudzonego budyniu, stale ucierając masę. Gotowym kremem posmarować ostudzone ciasto. Przygotować polewę np. rozpuścić w rondelku tabliczkę czekolady (około 100g) i porobić na ostudzonym kremie esy floresy.
Fale Dunaju
Ciasto wyrabia się bardzo szybko. Dlatego owoce lepiej przygotować sobie wcześniej.
Fale Dunaju
Owoce warto obsypać delikatnie cukrem. Zwłaszcza jeżeli mamy miej dojrzałe śliwki lub bardzo kwaśne jabłka.
Fale Dunaju
Ciasto pieczemy w temperaturze około 180*C okolo 45 minut. Po upieczeniu należy ostudzić.
Fale Dunaju
Polewę nakładamy na ostudzony krem. Można przygotować większą ilość polewy i pokryc nia cały krem lub porobić esy floresy. Ciekawie wygladają esy floresy z białej i czarnej czegolady.