dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Fale Dunaju 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne ciasto z owocami i kremem budyniowym.

Fale Dunaju 3 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fale Dunaju 3

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyż kakao
  • szczypta soli
  • ok 3 jabłka
  • Krem:
  • 2 budynie wanilinowe
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka
  • 6 łyż cukru
  • Ponadto:
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju 3
Jajka dokładnie myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami i margaryną na pulchną masę. Do żółtek dodajemy stopniową mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao i 2 łyż wody, dokładnie mieszamy. Jasną część ciasta wylewamy na wyłożoną papierem lub folią formę. Następnie na jasne ciasto wylewamy ciemne. Na wierzchu ciasta układamy kawałki obranego jabłka. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 40 - 45 min. Po upieczeniu studzimy. Odlewamy 3/4 szkl mleka i rozpuszczamy w nim budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszając gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Wystudzony budyń miksujemy z masłem na krem. Przygotowany kremem smarujemy upieczony placek. Wierzch obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Smacznego.
Fale Dunaju 3
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą łączymy.
Fale Dunaju 3
Jasne ciasto rozsmarowujemy na przygotowanej formie.
Fale Dunaju 3
Na jasne ciasto wykadamy ciemne oraz owoce.