Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto znane pod nazwą Fale Dunaju jest bardzo uniwersalne, można dodać dowolne owoce i cieszyć się wspaniałym smakiem.

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe

Ciasto

  • 250 g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 1 olejek rumowy (2 ml)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 jabłek
  • 50 dag świeżych truskawek

 

Krem

Polewa

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe

Etap I

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe
Ciasto Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe.

Masło utrzeć z cukrem i z olejkiem rumowym, nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.

Etap II

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe
Ciasto Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę ( u mnie 24 x 40 ) wyłożoną papierem do pieczenia.

Etap III

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe
Ciasto Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe.

Do drugiej dodać kakao i wodę, dokładnie wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto.

Etap IV

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe
Ciasto Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe.

Na wierzchu ciasta wyłożyć obrane i pokrojone jabłka i połowę truskawek.

Etap V

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe
Ciasto Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe.

Ciasto piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180°C

Etap VI

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe
Ciasto Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe.

Z mleka, cukru, wanilii i obu mąk ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na gładką masę i ucierając stopniowo dodawać po łyżce budyniu.

Etap VII

Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe
Ciasto Fale Dunaju jabłkowo - truskawkowe.

Na przestudzone ciasto nałożyć masę budyniową i polać polewą, sporządzoną z roztopionych składników. Pokroić resztę truskawek i rozłożyć na wierzchu. Ciasto włożyć do lodówki.