Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Fale Dunaju z jabłkami 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczne ciasto z jabłkami i kremem

Fale Dunaju z jabłkami 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale Dunaju z jabłkami 4

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka maki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 sztuki jabłek
  • szczypta soli
  • Masa:
  • 1,5 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • Dodatkowo:
  • Śnieżka

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z jabłkami 4

Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli. Do masy jajecznej wsypać mąkę i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie cześci. Do drugiej dodać kakao. Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na plastry. Ciasto jasne wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wylać ciemne ciasto i ułożyć jabłka. Piec ok 40-50 minut w 180 stopniach. Masa: Budyń rozrobić na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz kakaem. Następnie dodać po łyżce budyniu cały czas miksując. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Ciasto udekorować śnieżką i wstawić do lodówki.