mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Fale Dunaju z jabłkami Mychy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest przepyszne, stanowi ucierane ciasto waniliowo-kakaowe z kawałkami jabłek, wierzch wieńczy krem budyniowo-maślany i polewa czekoladowa:)

Fale Dunaju z jabłkami Mychy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fale Dunaju z jabłkami Mychy

 

 

  • Krem:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 szklanki mleka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka miękkiego masła

 

  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa lub czekolada

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z jabłkami Mychy
Ciasto: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję jajka i ucieram dalej. Stopniowo wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam z mlekiem. Połowę ciasta przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Resztę ciasta łączę z kakao. Wykładam na jasną część ciasta i wyrównuję powierzchnię. Układam na cieście pokrojone jabłka, lekko wciskam je w ciasto. Piekę około 45 minut w nagrzanym do 180 st.C piekarniku. Krem: Z mleka i proszku budyniowego gotuję gęsty budyń, studzę. Zimny budyń ucieram z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozsmarowuję masę na zimnym cieście. Ciasto dekoruję polewą ze stopionej w kąpieli wodnej czekolady lub gotową polewą czekoladową.
Fale Dunaju z jabłkami Mychy
Masło ucieram z cukrmi, dodaję jajka, ucieram, wsypuję mąkę i mieszam
Fale Dunaju z jabłkami Mychy
Na blachę wykładam jasne ciasno (bez dodatku kakao)
Fale Dunaju z jabłkami Mychy
Na jasne ciasto wykładam ciemne i kawałki jabłek wbijam w ciasto