jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Fale dunaju z jabłkami wg jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

fale dunaju z jabłkami doskonałe ciasto na jesienne i zimowe dni

Fale dunaju z jabłkami wg jagienki

Składniki:

Fale dunaju z jabłkami wg jagienki

 

Sposób przygotowania:

Fale dunaju z jabłkami wg jagienki
CIASTO:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć do wysmarowanej formy, ułożyć ukośnie jabłka i zalać drugą częścią zmieszaną z kakao. Upiec. Piec około 45 minut w temp. 160-180 stop. C.
KREM:
Budyń wymieszać z mąką i cukrem, następnie wsypać do 1 szklanki zimego mleka i dokładnie wymieszać. Pozostałą część mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlewać stopniowo, ciągle mieszając, wcześniej rozrobiony budyń z mąką i cukrem. Zagotować i pozostawić do wystygniecia. margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
POLEWA:
Jajko utrzeć z cukrem, dodać kakao i roztopioną ciepłą margarynę. Ucierać, gdy masa zgęstnieje- polać ciasto.