AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Fale Dunaju z kremem i gruszkami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne Fale Dunaju z gruszkami z dodatkiem kremu polane czekoladą.

Fale Dunaju z kremem i gruszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fale Dunaju z kremem i gruszkami

 

  • CIASTO :
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • 2- 3 łyżki kakao
  • 2 duże gruszki.
  • KREM :
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 masło roślinne
  • 1 szkl. cukru pudru
  • aromat migdałowy.
  • DODATKOWO :
  • 100 G czekolada gorzka
  • 6-7 łyżek mleka.

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z kremem i gruszkami
CIASTO : Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy. Najlepiej jest dodawać raz jajko, raz 2-3 łyżki mąki na przemian i dobrze ucierać- wtedy ciasto się nie zważy. Pod koniec ucierania dodajemy aromat migdałowy- niezbyt dużo. Ciasto dzielimy na dwie części- do mniejszej części ciasta dodajemy kakao. Białe ciasto wylewamy na dno blachy ( posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką ), na ciasto kładziemy pokrojone w grubsze plasterki gruszki, a na gruszki ciemne ciasto. Pieczemy ok. 45 min. Zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie szykujemy krem. KREM : Na mleku gotujemy budyń i studzimy, co jakiś czas mieszając, żeby nie utworzył się kożuch. Ucieramy masło z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń, a na koniec kilka kropli aromatu migdałowego. Gotowy krem wykładamy na wystudzone ciasto i polewamy polewą czekoladową z czekolady gorzkiej roztopionej z mlekiem. SMACZNEGO :)
Fale Dunaju z kremem i gruszkami
Ciasto Fale Dunaju z dodatkiem gruszek i kremu polane czekoladą.