mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Faliste ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ładnie prezentujące się ciasto

Faliste ciasto

Składniki:

Faliste ciasto

 

 

  • Na masę:
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 żółtka.

 

Sposób przygotowania:

Faliste ciasto
Przygotowujemy ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na końcu i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę tak przygotowanego ciasta wykładamy na blaszkę, do drugiej dodajemy kakao, śmietanę i kładziemy na pierwsze ciasto. Jabłka myjemy, kroimy na półćwiartki i układamy z wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku.

Przygotowujemy masę:
Budyń gotujemy i chłodzimy. Masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami. Ucierając dodajemy stopniowo po łyżce przygotowanego budyniu. Ucieramy.

Masą smarujemy przestudzony placek. Serwujemy najlepiej schłodzone ciasto.