misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Fantazja jabłkowo- figowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe ciasto z nutą egzotyki dla małych i dużych łasuchów...

Fantazja jabłkowo- figowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fantazja jabłkowo- figowa

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 5 kopiastych łyżek cukru
  • 5 kopiastych łyżek mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA JABŁKOWO-FIGOWA
  • 1 ½ kg jabłek
  • 9 świeżych fig
  • 200 ml soku jabłkowego (najlepiej świeżego)
  • Sok z 1 cytryny
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe

 

 

  • DODATKOWO:
  • 1 opakowanie posypki czekoladowej

 

  • PONCZ:
  • 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • Kilka kropli cytryny

 

Sposób przygotowania:

Fantazja jabłkowo- figowa
Biszkopt:

Żółtka oddzielamy od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, ubijamy tak długo aż cały cukier będzie rozpuszczony. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zimny biszkopt zdejmujemy blaszki, usuwamy papier i kładziemy na blachę skórką do dołu. Skrapiamy ponczem.

Masa jabłkowo-figowa:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Figi myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do jabłek. Jabłka zalewamy 100 ml soku jabłkowego, sok z cytryny oraz dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gotujemy mieszając aby masa nie przywarła do garnka. W pozostałym soku jabłkowym rozrabiamy budynie. Gdy masa jabłkowa się zagotuje wlewamy budynie ciągle mieszając. Jeżeli jabłka miały zbyt mało soku można dodać soku jabłkowego lub wody. Ciepłą masę jabłkowo-figową wykładamy na biszkopt.

Śmietana:

Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Ubitą śmietanę wykładamy na zimną masę jabłkowo-figową. Powierzchnię śmietany wyrównujemy, posypujemy dekoracyjnie posypką czekoladową.

SMACZNEGO!
Fantazja jabłkowo- figowa
jabłka obieramy i kroimy w kostkę, figi tez kroimy w kostkę i dajemy do garnka...
Fantazja jabłkowo- figowa
jabłka z figami wraz z sokiem i cukrem gotujemy, do gotujacej się masy wlewamy budynie...
Fantazja jabłkowo- figowa
na biszkopt skropiony ponczem wykładamy ciepłą masę, powierzchnię wyrównujemy...
Fantazja jabłkowo- figowa
na wystudzoną mase jabłkowo-figową wykładamy ubitą śmietanę, powierzchnię wyrównujemy i dekorujemy płatkami czekoladowymi...