misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Fantazja z waflami ryżowymi

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 23

Efektowne i super smaczne ciasto z waflami ryżowymi na specjalne okazje...

Fantazja z waflami ryżowymi

Składniki:

Fantazja z waflami ryżowymi

 

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 kopiastych łyżek cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 120g mąki pszennej
  • 2 kisiele cytrynowe (ok.80g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Skórka starta z 1 cytryny

 

  • MASA ŚMIETANOWA
  • 700 ml śmietany 30%
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 50 g czekolady deserowej posiekanej
  • 50 g czekolady mlecznej posiekanej
  • 7 wafli ryżowych extra cienkich GOOD FOOD
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny

 

  • MASA ORZECHOWA

 

  • 100g masła
  • 5 łyżek kremu orzechowego
  • 5 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzone niewielkiej ilości wody

 

  • PONADTO
  • 10 wafli ryżowych extra cienkich GOOD FOOD
  • 60g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • Kilka kropli aromatu cytrynowego
  • Otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżka spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Fantazja z waflami ryżowymi
Biszkopt:Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem(tylko dno), piec ok.30 minut w temperaturze180 stopni. Biszkopt kroimy na 2 części(ciasta będzie połowa blaszki).Masa śmietanowa:Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić ją gorącej kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać chłodną żelatynę dalej ubijając. Do śmietany wsypać pokruszone wafle ryżowe i czekoladę. Masę rozsmarować na jednym biszkopcie, przykryć drugim biszkoptem.Masa orzechowa:Masło ucieramy z kremem orzechowym na jednolita masę, dodajemy rozpuszczona kawę. Na koniec wsypujemy orzechy i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopcie, następnie kładziemy wafle ryżowe tak aby pozostawić jak najmniej miejsca.Polewa:Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną, energicznie mieszając; dodajemy olejek i skórkę z cytryny. Do chłodnej polewy dodajemy spirytus. Polewą smarujemy wafle lub je dekoracyjnie „piszemy”. Ciasto najlepiej kroić następnego dnia ostrym nożem.SMACZNEGO!