Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Farfale z tuńczykiem w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam wszelkie odmiany tego dania. Baza to makaron i tuńczyk w oleju ( w kawałkach ) .

Farfale z tuńczykiem w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Farfale z tuńczykiem w pomidorach

 

  • 20 dag makaronu Farfale ( czyli kokardki - ale można dać inny gruby)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ( ok. 15 dag )
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • 6 oliwek zielonych nadziewanych papryką
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( przyprawa Kamis)
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • pieprz mielony
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Farfale z tuńczykiem w pomidorach
Ugotować w osolonym wrzątku ( al dente) makaron . Odcedzić. W czasie kiedy makaron się gotuje zrobić sos. Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy na szklisto pokrojona drobno cebulę. Dorzucamy roztarty czosnek , pokrojone w plasterki oliwki i pomidora pokrojonego w kostkę .Chwilę dusimy. Dokładamy tuńczyka z puszki wraz z olejem w którym był. Rozdrabniamy go delikatnie. Dosypujemy przyprawę z suszonych pomidorów , szczyptę pieprzu. Dolewamy śmietankę i dusimy 15 minut. Do sosu wkładamy odcedzony makaron. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Podajemy posypane szczypiorem i natka pietruszki. Można posypać tartym parmezanem ale nie jest to konieczne.
Farfale z tuńczykiem w pomidorach
Przygotować sos z cebuli- pomidorów- oliweki tuńczyka
Farfale z tuńczykiem w pomidorach
Ugotować makaron- odcedzić go -nie przelewać wodą
Farfale z tuńczykiem w pomidorach
Dzo sosu wlać śmietanke i chwilę dusić- doprawić do smaku
Farfale z tuńczykiem w pomidorach
Makaron wrzucić do sosu- wymieszać - zostawic na kilka minut