roślinożerna

roślinożerna

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Farfalle Mamma Mia w wersji fusion

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron ze swojskimi buraczkami w zaskakującej odsłonie: w glazurze z octu balsamicznego, z dodatkiem orzechów włoskich i rukoli!

Farfalle Mamma Mia w wersji fusion Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Farfalle Mamma Mia w wersji fusion

 

  • 3 małe buraczki, obrane
  • 1/2 łyżki oleju

 

 

  • 2 porcje makaronu farfalle Mamma Mia (czyli ok. 2 szkl. suchego makaronu)
  • ew. 1/2-1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Farfalle Mamma Mia w wersji fusion
1. Buraczki kroimy w cienkie plastry (ok. 3 mm), smarujemy olejem i układamy na folii aluminiowej na blasze. Pieczemy w 220 st przez ok. 15-20 min, uważając, żeby buraczki nie zaczęły się przypalać. Miękkie buraczki wyciągamy z piekarnika i kiedy lekko przestygną, kroimy w wąskie paseczki. 2. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej ząbki czosnku, przekrojone na pół. Kiedy zrobią się złociste, zdejmujemy z patelni. 3. Na oliwę wrzucamy paski buraka, następnie ocet balsamiczny, cukier brązowy, sok z pomarańczy. Trzymamy na niedużym ogniu, aż buraczki się skarmelizują, a sos zredukuje. Wtedy dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Zdejmujemy z ognia. 4. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.5. Kiedy makaron jest już gotowy, odcedzamy go. Wcześniej odłożony czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku (tym samym, w którym gotował się makaron), lub w naczyniu, w którym podamy makaron na stół, dokładnie mieszamy farfalle z rozdrobnionym czosnkiem. Można też ew. dodać 1/2 - 1 łyżkę oliwy.6. Na talerzach układamy makaron, na nim skarmelizowane buraczki, posypujemy orzechami i rukolą.Smacznego!
Farfalle Mamma Mia w wersji fusion
Orzechy, rukola i buraczki na makaronie
Farfalle Mamma Mia w wersji fusion
Farfalle w wersji fusion

Tagi:

makaron