anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Farfalle z botwinką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na obiad polecamy makaron z botwinką . Dodatek cukinii i fety, czyni z niego zdrowe i pożywne danie.

Farfalle z botwinką

Składniki:

Farfalle z botwinką

 

  • makaron kokardki 100 g
  • botwinka same listki 150 g
  • cukinia 100 g
  • feta 50 g
  • szczypiorek posiekany 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Farfalle z botwinką
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu. Listki botwinki, bez buraczków i łodyżek, umyj, dokładnie odsącz z wody i pokrój. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, chwilkę podgrzewaj nie rumieniąc. Dodaj pokrojoną botwinkę i mieszając podsmaż przez 2-3 minuty. Do rondla przełóż odcedzony makaron, delikatnie wymieszaj i wszystko podgrzewaj przez moment. Cukinię pokrój na kawałki i krótko grilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Rondel z makaronem odstaw z ognia, dodaj grillowaną cukinię, dopraw solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Makaron podawaj posypany pokruszonym serem feta i posiekanym szczypiorkiem.