goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Farsz do pierogów z kapustą i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Moja babcia taki farsz do pierogów robiła na wigilię.

Farsz do pierogów z kapustą i soczewicą

Składniki:

Farsz do pierogów z kapustą i soczewicą

 

  • kapusta kiszona 1/2 kg
  • soczewica 20 dag
  • cebula 2 sztuki
  • ziemniaki 2 sztuki
  • jaja 2 sztuki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Farsz do pierogów z kapustą i soczewicą
Soczewicę namaczamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Kapuste gotujemy, mielimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy i rościeramy je razem z soczewicą - można zmielić. Cebulę siekamy i podsmażamy delikatnie na oleju. Łączymy ze sobą wszystkie skłądniki, doprawiamy do smaku i dokłądnie mieszamy. Powstałym farszem nadziewamy pierogi.