marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Farsz mięsny z pestkami słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso z wywaru ostudzić na talerzu.Posiekać lub zemleć z cebulą,wbić jajo,doprawić ziołami i przyprawami.Wymieszać rękoma i dodawać do potraw mącznych

Farsz mięsny z pestkami słonecznika

Składniki:

Farsz mięsny z pestkami słonecznika

 

  • 100 g.mięsa drobiowego lub wołowego gotowanego,
  • 1 duża cebula,
  • 60 g.ziaren słonecznika,
  • jajko,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra mielona.

 

Sposób przygotowania:

Farsz mięsny z pestkami słonecznika
Ziarna słonecznika przesiać i uprażyć na suchej patelni przez 1-2 min. Mięso drobiowe lub wołowe po wyjęciu z wywaru posiekać drobno, oddzielając od chrząstek mięso.Można także je zemleć wraz z obraną, umytą i pokrojoną na piórka cebulą. Wbić jajo, dodać uprażone ziarna słonecznika, listki tymianku obrane z gałązek a na koniec doprawić solą, pieprzem białym mielonym lub ziołowym oraz szczyptą papryki ostrej mielonej. Wymieszać farsz rękoma i nadziewać nim pyzy lub pierogi.

Tagi:

jajko jajka