Farszynki mazurskie

mycha offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 5
Farszynki mazurskie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Farszynki pochodzą z Mazur, są to ziemniaczane krokieciki nadziane mięsem i jajkiem na twardo


trudność: łatwe
czas:

Farszynki mazurskie - SKŁADNIKI:

  • 900 g ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mięsa wieprzowego
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 1 szczypta pieprzu

Farszynki mazurskie - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotuję, mielę, dodaję surowe jajka, sól, mąkę, a następnie wyrabiam ciasto.
Przygotowuję farsz: Mięso mielę razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Następnie wszystko mieszam na jednolitą masę.
Z ciasta formuje wałek, kroję go na kawałki, i formuje placuszki.
Na placuszki nakładam farsz, zawijam i kształtuje kotlety.
Podsmażam je na oleju aż do uzyskania złocistej barwy.
Danie najlepiej jest podawać z różnymi sosami i sałatkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Farszynki mazurskie (strona 1 z 1)  
szewczyk

szewczyk
offline

2011-09-14 14:17
znowu jakieś cuda
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2011-09-15 02:24
Wygladaja bardzo smakowicie...5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia polska
Tort chlebowo-pasztetowy Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree Serowe kluski z dyniowym puree
Chałka z foremki Szare kluski z żytnią mąką Wyposzczony żurek
Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami Bigos staropolski Eli Pierogi z kapustą i mięsem
Piramidki z łazanek Kresowe gołąbki z ziemniakami Rosół z kaczki z makaronem własnej roboty

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane