Strona główna Fasola - jak ją szybko ugotować?

Fasola - jak ją szybko ugotować?

hgg - Porady kulinarne: Fasola - jak ją szybko ugotować? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1840
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Fasola - jak ją szybko ugotować?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Fasolę, przed gotowaniem, należy namoczyć w zimnej wodzie


Dla większości osób ugotowanie fasoli to nie lada wyzwanie. A to naprawdę nic trudnego! Fasolę, niezależnie od rodzaju - białą, czerwoną, karwołą, etc. - gotuje się bardzo szybko.

Fasolę, dzień przed ugotowaniem, należy wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do sporego garnka lub miski i zalać zimną wodą, tak by pokryć ziarenka. Fasola przez noc spęcznieje i podwoi swoją objętość.

Następnego dnia odlewamy wodę, w której fasola się moczyła, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 40 minut. Nie należy jej jednak solić, bo będzie twarda i czas gotowania może się wydłużyć nawet do 2-3 godzin! Fasolkę solimy dopiero pod koniec gotowania, kiedy będzie już miękka, albo po dodaniu jej do innej potrawy.

Można też gotować fasolę bez wcześniejszego moczenia. Wydłuża to jednak czas gotowania nawet do 1,5 godziny.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Fasola - jak ją szybko ugotować?  
elutka

elutka
offline

2008-12-07 18:31
dobry pomysl nie jest zly
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Krytyczka
gość

2009-06-04 18:22
hahhahahahhahaaaa ciekawe co za ciota to napisała ... bzdury takie że ho ho .. weź ty lepiej się za naukę a nie za gotowanie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

antitrollcoalition
gość

2009-09-16 10:07
krytyczka to troll
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

melex
gość

2010-09-24 08:33
Dzieki hgg za Twoj czas i cenne uwagi.

A propos utraty smaku, ja to zauwazam, gdy zalewam fasole wrzatkiem.
Dlatego zawsze moczy sie w zimnej wodzie przez noc.

Do Krytyczki i innych krytykujacych: Jesli sie nie zgadzacie z trescia to wskazcie lepsze zrodlo z uzasadnieniem. Wyzywanie swiadczy tylko o waszej glupocie.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

rev
gość

2010-11-04 14:55
wlasnie gotuje i gotuje i konca nie ma bo przyprawilam wczesniej:/
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

luz
gość

2010-12-07 21:18
8//
Jasssny....Pieron!
Zrobiłem wszysko źle; gotuję w tej samej wodzie co się moczyła ta fasola i jeszcze posoliłem na starcie... Jakie to są te szkodliwe substancje?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aaaaaaaaaaaaaaa
gość

2011-07-10 18:07
Gówniana porada.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

BeanMan
gość

2012-10-23 14:50
Ta porada przypomina inne podobne - np. aby samochód jechał, należy wlać paliwo do zbiornika ... Albo - aby przybić gwóźdź, będzie nam potrzebny gwóźdź ... :p ..

i dwa - po moczeniu przez całą noc nie zdarzyło mi się, aby fasola gotowała się 40 minut (a jadam ją często). Bez solenia potrzeba minimum 2-3 godziny, aby fasola pękła, stała się miękka i zaczęła puszczać sos (chyba że autor pisze o mung czy innej mikro-fasoli). Piękny Jaś to minimum 2-3 godz
Skomentuj
Oceń:
0

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane