Strona główna Fasola - jak ją szybko ugotować?

Fasola - jak ją szybko ugotować?

hgg - Porady kulinarne: Fasola - jak ją szybko ugotować?

Złoty Ekspert
Artykuły: 1842
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1
Fasola - jak ją szybko ugotować?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Fasolę, przed gotowaniem, należy namoczyć w zimnej wodzie


Dla większości osób ugotowanie fasoli to nie lada wyzwanie. A to naprawdę nic trudnego! Fasolę, niezależnie od rodzaju - białą, czerwoną, karwołą, etc. - gotuje się bardzo szybko.

Fasolę, dzień przed ugotowaniem, należy wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do sporego garnka lub miski i zalać zimną wodą, tak by pokryć ziarenka. Fasola przez noc spęcznieje i podwoi swoją objętość.

Następnego dnia odlewamy wodę, w której fasola się moczyła, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 40 minut. Nie należy jej jednak solić, bo będzie twarda i czas gotowania może się wydłużyć nawet do 2-3 godzin! Fasolkę solimy dopiero pod koniec gotowania, kiedy będzie już miękka, albo po dodaniu jej do innej potrawy.

Można też gotować fasolę bez wcześniejszego moczenia. Wydłuża to jednak czas gotowania nawet do 1,5 godziny.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Fasola - jak ją szybko ugotować?  
elutka

elutka

2008-12-07 18:31
dobry pomysl nie jest zly
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Krytyczka
gość

2009-06-04 18:22
hahhahahahhahaaaa ciekawe co za ciota to napisała ... bzdury takie że ho ho .. weź ty lepiej się za naukę a nie za gotowanie
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

antitrollcoalition
gość

2009-09-16 10:07
krytyczka to troll
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

melex
gość

2010-09-24 08:33
Dzieki hgg za Twoj czas i cenne uwagi.

A propos utraty smaku, ja to zauwazam, gdy zalewam fasole wrzatkiem.
Dlatego zawsze moczy sie w zimnej wodzie przez noc.

Do Krytyczki i innych krytykujacych: Jesli sie nie zgadzacie z trescia to wskazcie lepsze zrodlo z uzasadnieniem. Wyzywanie swiadczy tylko o waszej glupocie.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

rev
gość

2010-11-04 14:55
wlasnie gotuje i gotuje i konca nie ma bo przyprawilam wczesniej:/
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

luz
gość

2010-12-07 21:18
8//
Jasssny....Pieron!
Zrobiłem wszysko źle; gotuję w tej samej wodzie co się moczyła ta fasola i jeszcze posoliłem na starcie... Jakie to są te szkodliwe substancje?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

aaaaaaaaaaaaaaa
gość

2011-07-10 18:07
Gówniana porada.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

BeanMan
gość

2012-10-23 14:50
Ta porada przypomina inne podobne - np. aby samochód jechał, należy wlać paliwo do zbiornika ... Albo - aby przybić gwóźdź, będzie nam potrzebny gwóźdź ... :p ..

i dwa - po moczeniu przez całą noc nie zdarzyło mi się, aby fasola gotowała się 40 minut (a jadam ją często). Bez solenia potrzeba minimum 2-3 godziny, aby fasola pękła, stała się miękka i zaczęła puszczać sos (chyba że autor pisze o mung czy innej mikro-fasoli). Piękny Jaś to minimum 2-3 godz
Skomentuj
Oceń:
0
Dominik cook

Dominik cook

2014-12-15 13:01
Aby fasole ugotowac szybciej nalezy ja dzien wczesniej namoczyc to kazdy wie.. ale sol nalezy dodac juz na poczatku gotowania, poniewaz sol zmiekcza skurke fasoli a przez to gotuje sie szybciej.Nalezy jednak pamietac aby sol dawac z umiarem gdyz za duzo soli moze spowodowac pekanie fasoli.Na litre wody nalezy dodac okolo 1 lyzeczki soli.Na poczatku 10 minut gotujemy fasole na duzym ogniu bez przykrycia,aby uciekly toksyny z fasoli nastepnie przykrywamy delikatnie uchylajac przykrywke a zmniejszamy ogien na maly i gotujemy. Fasola wtedy stopniowo bedzie sie gotowac a przez to nie bedzie pekac.Gotujemy az do miekkosci-fasola ma sie rozpadac pod naciskiem widelca. Czas gotowania w zaleznosci wielkosci,swiezosci i rodzaju fasoli,rodzaju wody(twarda, miekka itp..) ilosci soli itp... Ma ktos jeszcze jakies pytania to prosze piszcie..
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

1 2 3 4
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane