Fasola - jak ją szybko ugotować?

Fasolę, przed gotowaniem, należy namoczyć w zimnej wodzie

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Fasola - jak ją szybko ugotować?
Dla większości osób ugotowanie fasoli to nie lada wyzwanie. A to naprawdę nic trudnego! Fasolę, niezależnie od rodzaju - białą, czerwoną, karwołą, etc. - gotuje się bardzo szybko.

Fasolę, dzień przed ugotowaniem, należy wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do sporego garnka lub miski i zalać zimną wodą, tak by pokryć ziarenka. Fasola przez noc spęcznieje i podwoi swoją objętość.

Następnego dnia odlewamy wodę, w której fasola się moczyła, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 40 minut. Nie należy jej jednak solić, bo będzie twarda i czas gotowania może się wydłużyć nawet do 2-3 godzin! Fasolkę solimy dopiero pod koniec gotowania, kiedy będzie już miękka, albo po dodaniu jej do innej potrawy.

Można też gotować fasolę bez wcześniejszego moczenia. Wydłuża to jednak czas gotowania nawet do 1,5 godziny.


Zobacz przepis na sałatkę bogatą w magnez >>>