Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Fasola po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyśmienita fasola po staropolsku

Fasola po staropolsku

Składniki:

Fasola po staropolsku

  • 40 dkg. fasoli
  • 10 dkg.boczku wędzonego
  • 10 dkg. cebuli,
  • 6 dkg.mąki,
  • 5 dkg tłuszczu.
  • 15 dkg suszonych śliwek,
  • 4dkg.miodu
  • 2 łyżki karmelu,
  • sól,
  • pieprz,

Sposób przygotowania:

Fasola po staropolsku

Fasolę ugotować do miekkosci. Boczek pokroić w kostkę,i podsmażyć razem z pokrojoną cebulą. Śliwki namoczyć w gorącej wodzie a gdy zmiękną -usunąć pestki i pokroić w paski .Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z fasoli , dodać boczek, śliwki, miód, i karmel; zagotować, przelozyc do garnka z fasolą,  poddusić i przyprawic. Podawac w miseczce (jak fasolke po bretonsku)

Redakcja poleca: