Fasola - skarb w małym strąku

Jest ich tyle rodzaju, że można z nich wyczarować wiele dań.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Fasola - skarb w małym strąku
O wykorzystaniu fasoli najczęściej decydują upodobania i pomysłowość. Warto jednak przyrządzać ją jak najczęściej. Fasola ziarnista jest bowiem niemal równie kaloryczna i bogata w białko jak mięso, a przecież znacznie tańsza.

Jej wartości odżywcze zostaną w pełni wykorzystane, jeżeli w potrawach połączy się białko roślinne z produktami zbożowymi i mlecznymi. Pod względem zawartych w niej soli mineralnych fasola również zasługuje na uwagę: ma potas, ujędrniający skórę, magnez wzmacniający włosy i działający antyrakowo, a oprócz tego wapń, żelazo i fosfor.

Spośród wszystkich warzyw ma najwięcej witaminy B1, fasola szparagowa zaś, delikatna i niskokaloryczna, jest szczególnie bogata w witaminę PP. Nie jest więc wcale przesadą nazywanie fasoli skarbem.

Odmiany fasoli

Biała perłowa - Raczej drobna. Ugotowana nie rozpada się i jest bardziej miękka niż fasola kolorowa.

Borlotto - Włoska odmiana, ma nasiona nakrapiane. Łatwo się rozgotowuje, najlepsza do sałatek.

"Jaś" - Duże białe nasiona o nerkowatym kształcie, świetna na puree, fasolkę po bretońsku.

Kidney - Lśniące nasiona mogą mieć barwę od różowej do ciemnokasztanowej. Są również gatunki o nasionach czarnych. Ma słodkawy smak.

Szparagowa - Odmiany żółte mają delikatniejszy smak i są bogate w witaminy z grupy B, natomiast zielone zawierają więcej karotenu i witaminy C.