Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Fasola w szarym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fasolę tak przyrządzona z powodzeniem możemy podać na wigilijną kolację.

Fasola w szarym sosie

Składniki:

Fasola w szarym sosie

 

  • 40 dag - dużej fasoli - Jaś,
  • 3 łyżki - oleju,
  • 4 dag - cebuli,
  • 3 dag - mąki,
  • sól,
  • ocet winny,
  • cukier.

 

Sposób przygotowania:

Fasola w szarym sosie
Fasolę moczyć w wodzie przez dobę.Ugotować, i pod koniec dodać szczyptę soli i cukru.Cebulę posiekać i zrumienić na oleju. Dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić wywarem z fasoli. Dodać fasolę i zagotować. Przyprawić do smaku solą, octem i karmelem (1 dag cukru zrumienić, rozprowadzić 3 łyżkami wody i zagotować).